Frambozen in de cargobike

Kraakvers geleverd

“Bij ons is alles wat op tafel komt, kraakvers,”zegt Lionel Bethaz, chef en samen met zijn vrouw eigenaar van restaurant Évidence
in Antwerpen. De keuken is gastronomisch en klein, de liefde voor het vak en voor de producten is er groot. “Wij maken alles zelf: het brood, de fond… wij kopen niets. Vandaar de bakfiets.”

Lionel Bethaz wil een eenvoudige keuken zonder veel poespas. “Ik hecht meer belang aan het product, de sausen, de groenten. De mensen proeven dat. Ons brood maken we met bloem uit de Provence, de coquilles voor het voorgerecht doen we pas een halfuur voor opdienen open.”

Meer dan honderd kilo

De tijd tussen de verwerking en het opdienen is cruciaal. Vers is het ordewoord. Kruiding, garing, versheid zijn hoofdzaken. Het product bepaalt hoe het bord eruitziet. Daarom de fiets. “Onderweg geen flessenhalzen of knelpunten, en dat in Antwerpen!

Vroeger, op een gewone fiets, wogen zestig kilo’s boodschappen ontzettend zwaar, en je verliest er veel tijd mee. Met een elektrische bakfiets ben ik dan ook geweldig geholpen.” Lionel rijdt met een elektrische cargofiets van Douze geleverd door iBike Cargo. Hij heeft vooraan een laadbak en achteraan kan een aanhangwagen. Vooraan kan er probleemloos meer dan vijftig kilo in en in de kar achteraan nog eens zestig, zeventig. De fiets van uitstekende kwaliteit heeft een carbon aandrijfriem, behoeft geen schakelsysteem en vergt geen onderhoud. Lionel heeft prima afspraken met iBike voor service en onderhoud.

e-bike special bij EOS

Traditioneel brengt het wetenschappelijk magazine EOS de e-bike special uit. iBike werkt daar graag aan mee en is fier op de getuigenis van Evidence. iBike leverde de fiets voor dit restaurant. Alle credits aan EOS voor de tekst van dit artikel.

Ontspannen winkelen

“De cargobike fietst supervlot,” getuigt Lionel. “Ik houd ook van de buitenlucht, ik heb altijd gefietst. ’s Morgens met de fiets door de stad, geen verkeer, geen hinder: heerlijk!

Je beweegt nog wat en je bent buiten. Het is tevens belangrijk voor de gerechten. “Mijn vis haal ik in de Hoogstraat, in een voetgangerszone waar je met de auto niet kunt komen.”

Met de bakfiets geraakt Lionel overal.

“Waar een leuk product is, ga ik naartoe. Ik koop nooit iets dat ik niet eerst heb gezien. Ik vertrouw enkel mijn neus en mijn ogen. Wij kiezen soms tot twee uur voor het koken. Zie ik heel mooie sardienen, dan maken we gevulde sardienen. “

Het goede voorbeeld

“De fiets hoort bij de zaak,” beseft Lionel. “Ze kennen mij hier als ‘de chef met de fiets’. Je kunt wel de mond vol hebben over verse producten en respect voor de natuur, maar wat blijft daarvan over, als je met een zware Mercedes of een bestelwagen rijdt? Klein maar consequent, zo zijn we. Als je kijkt naar wat in Australië allemaal gebeurt…”

Lionel vindt dat hij het voorbeeld moet geven aan de jonge generatie. “Jongeren moeten zien dat het kan en dat het bovendien goedkoper is. Tegen kou en regen kun je je beschermen, en sneeuwen doet het nog zelden. De cargobike is handig en snel.  Ik hoef hem pas om de twee, drie dagen op te laden, en ik rijd er toch tussen zestig en tachtig kilometer mee.”

iBike Cargo is fan van Douze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.